Деси и Пролет

Безглаголно – те

Приятелство, сплотеност, креативност, тандем.

Пресичане

За първи път симпатичното лого на „Trouble bakers“ ми се мярна пред очите покрай събитие във фейсбук, на което видях, че приятелка ще присъства. В последствие Милена (от Историята за социален център „In the Mood All Together„) спомена Деси и Пролет, разказвайки за съвместна инициатива с тях в центъра. Милена им е голяма почитателка, защото, както казва: „Съчетават две от най-любимите ми неща: четене и хапване.“ Именно тя ми обърна по-специално внимание към „Trouble bakers“, слагайки да се „пече“ идеята да подГОТВЯ История и за тях. Е, воала! Топла-топла, с вкус на усърдие, привкус на детско откривателство, аромат на удовлетворение и щипка Любов.

Случване

Сняг. Уютна среща на по чай и фреш. За първи път се срещам с Деси и Пролет. С удоволствие се оставям на разказа им за приключението „Trouble bakers“. Деси е главен редактор на най-голямата позитивна онлайн медия в България – „Успелите“. Пролет работи в сферата на оптимизация на търсачки и домейни и освен това е един от авторите, пишещи за „Успелите“. Двете момичета са приятелки още от гимназиалните години, а освен крепко приятелство, те споделят и обща страст – по книгите и кулинарията (най-вече сладкишите). В годините периодично намират начин да я изразят, участвайки в самодейни инициативи, пишейки сценарии или приготвяйки вкусни изненади за приятели. Минава време обаче докато се стигне до по-ясна концепция, която да обедини двете им страсти, при това, за да бъде използвана за полезна кауза. В края на 2015 г. се заражда идеята за „Trouble bakers“. Реализацията си намира през 2016 г. и продължава да набира скорост.

1

Пролет (вляво) и Деси

А какво всъщност е „Trouble bakers“? Деси обяснява кратко и ясно: „Когато наистина обичаш нещо, както в нашия случай – сладкишите, нормално е да ти се прииска да го направиш сам. Идеята се роди от желанието ни да виждаме и опитваме храната, за която четем в любимите ни книги.“ Деси и Пролет усещат от самото начало, че това не е достатъчно и имат нужда от по-голям мотив. Това ги отвежда до каузата да популяризират четенето чрез храната. „Хората са започнали да четат по-малко. Съчетаването на храната – нещо, което е далеч по-комерсиално от четенето – с книгите, е начин да направиш литературата да изглежда по-интересна, вълнуваща. Да можеш да хапваш това, което яде героят от книгата, която четеш, би могло да те пренесе по-дълбоко в света му. За нас това са две неща, които се съчетават перфектно.“ – казва Деси.

2

Първото събитие, което организират, е с цел да се представи идеята на „Trouble bakers“. Готвят три ястия от три книги – „Покани ме да вляза“, „Баба праща поздрави и се извинява“ и „Резерват на таласъмите“. „Това се случи юни месец миналата година в CoKitchen в София. Нямахме целева група. Просто искахме да разкажем за това, което правим. С част от партньорите, с които работим и до днес, се срещнахме именно на това събитие.“ – пояснява Пролет, а Деси я допълва: „В България ние сме първите, които правят нещо подобно, дори и в световен мащаб не е особено застъпена идея. Ястията, които представяме са само от художествена литература, като понякога са от фантастичен роман, в който няма никакви конкретни пояснения как да ги приготвиш. Например, в „Алиса в страната на чудесата“ става въпрос за сливов сладкиш, който, ако искаме да го сготвим, трябва да се опитаме сами да си представим какъв вкус има и как да се прави. Разбира се, шансът да създадем някоя напълно нова рецепта е много малък. Не това е стремежът ни. Искаме да приготвяме лесни и вкусни неща, които всеки би могъл да си приготви у дома.“

На представянето в CoKitchen

На представянето в CoKitchen

Деси и Пролет държат да подчертаят, че не са професионални кулинари, рецептите им не са тайна, могат да се намерят на страницата им в интернет. Готови са да се учат и са любопитни за нови предизвикателства. Поради тази причина са благодарни на всеки, който споделя с тях своите кулинарни открития от някоя книга. Това означава повече идеи, които да се опитат да превърнат от литературен декор в кулинарно произведение.

Една от снимките на рецепта от художествено произведение, която им изпратих. Книгата е - "Три ябълки паднаха от небето" на Нарине Абгарян.

Една от снимките на рецепта от художествено произведение, която им изпратих. Книгата е – „Три ябълки паднаха от небето“ на Нарине Абгарян

Идеята и каузата на „Trouble bakers“ се разпространяват по-бързо, отколкото двете момичета очакват. След като Венко Добрев – един от основателите на „Успелите“ – им взема интервю за сайта, много хора научават за тях, интерес проявяват и от други медии, ефектът е в голяма степен лавинообразен. „За нас най-важното е, че има хора, които ни подкрепят. Които вярват, че има смисъл в четенето, в търсенето на различни начини да бъде популяризирано.“ Съмишленици имат и от родния си град – Стара Загора. Това е и единственият град, извън София, в който Деси и Пролет представят „Trouble bakers“. Интересът, който получават е по-голям, отколкото очакват, идват и много ученици от езиковата гимназия в града, която момичетата са завършили. Един от любимите източници на подкрепа, за който Пролет обича да разказва са ученички въпросната гимназия: „Без никаква инициатива от наша страна, се оказа, че те са следили всичко, което правим. Тогава за първи път усетих материализирано това, което се опитвахме да постигнем. Те опитваха нещата, които сме готвили и четяха книгите, от които сме вземали идеи. Освен това започнаха да ни дават предложения какво друго можем да прочетем и направим.“

Част от вкусотиите, които приготвят за събитието в ZaraLab

Част от вкусотиите, които приготвят за събитието в ZaraLab

Момичетата вече имат зад гърба си реализирани събития в партньорство с най-големия книжен портал в България „Аз чета“, както и с големи издателства като „Фют“ и „Егмонт“. По време на четиридневното събитие „Егмонт на живо“, Деси и Пролет имат възможността да приготвят ястия само от книги на издателството. Възможност, която радва изключително двете момичета, защото става въпрос за книги като „Хари Потър“, „Пърси Джаксън“ и „Стъкления трон“.

"Егмонт на живо" през прочита на "Trouble bakers"

„Егмонт на живо“ през прочита на „Trouble bakers“

Както отбелязват Деси и Пролет, трудно биха изброили всички свои партньори. Който проявява интерес, може да ги види на страницата им в интернет. Едно от партньорствата обаче, за което ми се иска да поговорим и което вече споменах в началото, е това със социален център „In the Mood All Together“. Идеята е да се събират деца в центъра, които заедно с момичетата от Trouble bakers да опознават света на книгите чрез средствата на кулинарията. Стремежът е това да се превърне в регулярно събитие. „Надяваме се, че ще можем да работим с деца, които са на наистина ранна възраст – когато са все още в периода, в който слушат как някой им чете. Искаме да възпитаме в тях любов към книгата и когато се научат да четат сами, да се привържат по-лесно към тази магия. И да не мислят за книгите единствено като задължителната литература, която им се дава в училище.“, разказва Пролет.

Ще се правят палачинки...

Ще се правят палачинки в социален център „In the Mood All Together“

Друго ценно и важно събитие, в което момичетата участват е готвенето с децата от кризисен център „Самарянска къща“. Това са деца, чиито майки са претърпели домашно насилие. Проектът е по инициатива на сдружение „Самаряни“, което е от Стара Загора. „Правихме гофрети от книгата „Вафлено сърце“. За мен лично това беше най-стоплящото събитие, което сме правили, защото се срещаш с деца, чиито живот не е лек, но се опитваш да им предадеш вдъхновение. И наистина всички участваха с огромен ентусиазъм в процеса на готвене.“, казва Деси. Опитът, който получава от този ден я кара да вярва в най-голяма степен в съзидателния ефект, до който би могъл да доведе „Trouble bakers“.

8

Едно от най-ценните събития за Деси и Пролет

И макар начинанието да е едва на около половин година, добрите отзиви и влаганият ентусиазъм от страна на момичетата вдигат летвата към нови цели и мечти. „Много ни се иска да имаме наше място, наша кухня. Има шанс да реализираме това си желание и ще се опитаме да направим нужните стъпки, въпреки останалите ни ангажименти, тъй като засега няма как да сме изцяло посветени на „Trouble bakers“. Самите ние на този етап не си поставяме задължителни и кой знае колко конкретни цели. Радваме се на всяка възможност за партньорство, има търсене на това, което предлагаме.“ Пролет допълва Деси: „Искаме да продължаваме да имаме събития специално за деца, но да организираме и такива, които да са насочени към възрастните. Нещо подобно може да бъде изключително интересно и за „големите“.“ Всъщност, когато се представят пред аудитория от възрастни, ефектът от това, което правят момичетата е много по-лесно измерим. В повечето случаи, гостите на събитието проявяват интерес към книгата, от която са представяни рецепти и я прочитат, дават обратна връзка. Разбираемо, при работата с деца е по-трудно да се прецени прекият ефект. „Те са по-непредвидими. Но когато им четем дадени пасажи, се вижда емоционалната им обвързаност.“, споделя Деси.

Ето такива вкусотии ми бяха подготвили Деси и Пролет в подаръчна кутия - по книгата "Изключителната и удивителна приказка за Мирър и Голиат"

Ето такива вкусотии ми бяха подготвили Деси и Пролет в подаръчна кутия – по книгата „Изключителната и удивителна приказка за Мирър и Голиат“

Няма как да не ги попитам от къде намират мотивация за това което правят и то с такъв ентусиазъм. В крайна сметка това са две млади българки, които вместо да се оплакват и да търсят начини за реализация в чужбина, се захващат с  подобна кауза. Първа отговаря Деси: „За мен лично никога не е стоял въпросът да живея на друго място, освен в България. Мисля, че в мен има нещо, което го има и в Пролет и в много други хора – не мога да стоя без работа. Искам да творя, да се вдъхновявам, да съм заета с нещо, което да ми носи удовлетворение. Защото една професия, дори да е най-прекрасната, не е достатъчна. Винаги можеш да направиш нещо повече и да вдъхновиш още хора да направят нещо повече. Всичко започва с егоистични подбуди – ти самият имаш нужда да се изразяваш, оттам насетне най-добрият възможен вариант е с това да вдъхновиш и други и да повлияеш по добър начин на средата около себе си.“ Пролет се съгласява, че също има потребност да е заета и дейна. „Другото, което ме е мотивирало е, че в България нещата могат да се случват. Не е вярно, че винаги всеки се опитва да те спъне. Ние дотук видяхме, че хората, които харесват идеята ни, се опитват по всякакъв начин да ни помогнат. Надяваме се и ние да можем да помагаме. Смятам, че в последните години все повече хора виждат тази светлина и се опитват да я правят по-ярка.“

На Коледното парти, което орагнизират преди месец

На Коледното парти, което орагнизират преди месец

Три от четирите думи, с които описах Деси и Пролет под „Безглаголно – те“, в голяма степен са синоними (приятелство, сплотеност, креативност, тандем), но си заслужават да бъдат споменати точно така – като отделни части от едно цяло. Първо, те имат щастието да споделят истинско дългогодишно приятелство; а сплотеността, която се ражда от него в съчетание с креативността им, е предпоставка за това да бъдат чудесен тандем в общи начинания. Наредете парченцата, които изброих и ще получите „Trouble bakers“. Интересно ми е да следя как ще се развива начинанието им. Пожелавам им много смислени и вдъхновяващи събития, които да събудят у повече хора любовта към четенето и създаването на кулинарни изкушения. Смело напред, момичета и нека винаги имате в сърцето и мислите си рецептата на случването!

Трите въпроса

Какво те радва?

Деси: Малки животни, чаша чай, цял ден да съм по пижама някои дни и да правя каквото си искам и страшно много ме радва да правя снежни човеци.

Пролет: Шоколада. И да видя хората, които обичам да се смеят.

Какво те вдъхновява?

Деси: Пролет! Хората около мен – най-вече. Всички с които работя, успелите хора, с които се срещам почти всеки ден и които правят нещо, за да променят живота си, средата си, себе си. Вдъхновяват ме книгите и сладкишите.

Пролет: Когато виждам, че нещо се получава. Без значение дали е нещо наше или начинание на друг. Това ме вдъхновява, че и аз мога.

Какво даваш от себе си, за да се случиш?

Деси: Напоследък – всичко. Най-ценния ресурс, който всеки човек дава е време. Когато се родят идеите ти, това, от което наистина имаш нужда, за да ги реализираш е време. И когато си буден в три през нощта, за да мислиш какво ще направиш след пет години за идеята си, тогава разбираш колко посветен си ѝ. Това е нещо, което много ме фокусира – за да се получи каквото и да е, трябва да даваш време, внимание и труд.

Пролет: Няма как без времето и също така много енергия. Старая се да давам „поне“ 101% от себе си.

Кое е разковничето?

Деси: Книгите. Да видя вдъхновяващи истории, написани в страници и букви. Всичко, което знам и това, че съм се научила да не вярвам на всичко, което знам, съм го научила от книгите.

Пролет: Общуването с хората.

Източници снимки: всички снимки ми бяха любезно предоставени от Деси и Пролет (с изключение на заснетата рецепта от мен и снимката от социален център „In the Mood All Together“, която ми бе изпратена от Милена във връзка с Историята за центъра)

Можете да подкрепите „Trouble bakers“ във фейсбук.

Както и да следите всичко интересно на сайта им.

А ако имате предложение за рецепта от художествена литература – смело им пишете във фейсбук или на  trouble.bakers@gmail.com.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s