Благодаря ти, Българино

Минах да си купя супа леща от кварталната „Българска скара”. Реших да поздравя продавачката за днешния 3-ти март. Тя откровено се изненада, да не кажа – сепна, но бързо се опомни и ми отвърна с допустима доза любезност от своя страна и се скри чевръсто навътре в облака миризма на пържени кюфтета. Няколко секунди по-късно, докато си прибирах рестото, чух как продавачката попита колежките си: „То днес какво, беше? Бяхме се освободили ли?”, „Е-е, ами как – 3-ти март…ами…да, май-май…” – отвърнаха колежките ѝ. След това дискусията продължи на пресекулки и несигурно с изразяване на предположения относно това договор ли някакъв е бил подписан на днешната дата или битка е имало. Коя теза победи – не дочаках да разбера.

Противно на очакванията (ако въобще има такива), не споделям тази случка с цел да размахвам назидателно пръст и да „ц-ъкам” с език какви сме станали, били и т.н. българите (което особено се вдъхновяваме да правим по празници като днешния). Замислих се за продавачката. Точно за нея. Жена клоняща към средна възраст, средна на ръст, средна дължина на косата, прибрана в опашка, средно червено боядисана, с навити ръкави на мантата до средата на ръцете ѝ, средно изнервена (от работата си, от живота, от мъжа, децата? – тя си знае). Замислих се какво ли би правила точно тя, ако на днешната дата преди 139 годни не се беше случило „освободили сме се… май”. Спекулирах напук на всички условности и си опитах да си я представя в една неосвободена България. Видях я същата. Средна жена, средно изнервена, работеща средна работа, подаваща супа от леща на някой друг от някоя друга „Небългарска скара”. Не я виня. Като нея е имало много и докато сме били под игото – угрижени за това дали го има насъщния, а не в какви условия го има. Никого не виня.

Но е имало и други. Затова, вместо да обвинявам, искам да благодаря. Дълбоко.

Благодаря на Българина, заради когото аз знам, че съм българка и имам честта да живея в България.

Благодаря на Бабата, която стотици години е месила нашия хляб, на Девойката, която е пяла нашите песни, на Майката, която е предавала нашите традиции. Благодаря на Момъка, който се е бил за нашата кръв, благодаря на Мъжа, който не е сменил калпака за феса, заплащайки с главата си. Благодаря на Дядото, предавал завета ни на следващото поколение. Благодаря на Майстора, който е предавал нашите занаяти. Благодаря на Свещеника, опазил вярата ни.

Благодаря ти, Българино! Благодаря за смелостта, устойчивостта, силата ти. Благодаря ти, Българино, който не си оставил горчивината на хилядите пролети сълзи да отрови кръвта ти. Благодаря ти, Българино – братко, сестро, които опазихте земята ни, съхранихте духа ни, продължихте историята ни.

Ти, Българино, ни завеща нашето настояще и аз ти се покланям до земята и целувам краката ти. Не знам името ти, защото ти носиш всички имена. Не мога да занеса цветя на гроба ти, защото ти си навсякъде в българската земя. Мога само да си пожелая да водя живот поне наполовина толкова достоен колкото твоя.

Не знам, Българино, дали там, където си, можеш да видиш продавачката от „Българската скара”, която не знае точно какво е станало на 3-ти март, но не ѝ се сърди, сигурна съм, че си я познавал и в твоето време. Тя просто не е можела да бъде като теб, Българино. Не знам дали можеш да видиш и корумпираните ни политици-предатели; наскоро завършилата студентка, която казва „само България може да е толкова скапана държава”; момчето, което се гаври с български паметник и тъй нататък. Не знам дали можеш да видиш всичко това, но ако можеш, се моля с цялото си същество да си способен да чуеш и моята благодарност. Признателни сме ти, Българино.

За стотиците години не се е променило много (относно нещата, които имат значение). Свободата я е имало и по твое и по мое време, но трябва да знаеш едно, Българино – макар да не си я доживял на договор, ти си я носил в сърцето си повече, от мнозина граждани на света днес.

Поклон.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s